Asia Sjøveien

LUKSUS: Cruise rundt i Asia med Azamara.

Mitt skip er lastet med; Myanmar (Burma), Thailand, Malaysia, Indonesia og Singapore. I hvert land finnes smakfulle matopplevelser, arkitektur, mennesker og kultur. Mitt skip er lastet med opplevelser som skaper minner for livet.

TEKST: RITA B. BØRKE

FOTO: RUNE PEDERSEN

ASIA: Hverdagens trivialiteter forsvinner når du er på ferie. Hver dag byr på nye opplevelser. Ved å reise sjøveien kan du legge igjen kofferten på rommet, og nyte mange av Asias spennende byer og land mens klærne henger i samme skap.

Vi valgte Azamara Quest til vår reise. Et cruiseskip med plass til snaut 600 passasjerer. Her står hotellrommet ditt klart hver kveld, med nyoppredd seng og informasjon om morgendagens havn. Blir du tatt av cruiseblusen er du til evig tid på jakt etter havets gleder og verdens havner.

MYANMAR

På kort tid har Myanmar blitt et svært populært reisemål. Turistene valfarter til landet for å oppleve noe nytt og annerledes. Og det får de. Har du tid bør du absolutt ta en tur til Bagan og de tusen pagoder eller Mandalay, Myanmas nest største by.

Kommer du sjøveien og ikke har så mange dager holder det med storbyen Yangon. Det er en fascinerende by fylt med kontraster. Gull, glitter og skjønnhet, side om side med fattigdom og forfall. Miltærdiktaturet preger fremdeles landet. Reformer og mer åpenhet har likevel gitt håp om varige og positive endringer.

HARDT LIV: 11 år gamle Maya har jobbet i flere år.

Vi ser og opplever Schedagon-pagoden. Den gullbelagte nasjonalhelligdommen som dominerer, og lyser opp Yangon på kveldstid. Storslåtte og liggende buddhaer er et imponerende skue. Vi kjører rundt til den ene severdigheten etter den andre. Likevel er det møtet med eleve år gamle Maya som gjør sterkest inntrykk. Hun selger kort og vifter på Bogyoke Aung San Market. Hver dag fra ni til halv seks om ettermiddagen, syv dager i uka Livet er tøft for mange i Myanmar. For Maya har hardt arbeid vært hennes barndom i tre år. Endringene kommer neppe raskt slik at Maya kan få oppleve en normal barndom og ungdomstid.

PHUKET i Thailand

Phuket er kjent for de fleste nordmenn og er et av Norges mest populære charterreisemål. Her er det strender, shopping og matopplevelser på hvert gatehjørne. Strendene ligger tett i tett, Patong, Kata, Karon, Kamala, det er mange områder å velge i. Når vi kommer sjøveien kan området være utgangspunktet for spennende utflukter til mangroveskogen, dykkerparadiset Phi Phi Island, James Bond Island, matmarked og gamlebyen i Phuket by. Området er også perfekt for mindfullness, velvære og avslapping. Massasje gjør godt for kropp og sjel, en manikyr fjerner spor av en travel hverdag og en pedikyr fjerner stress og mas på et blunk.

LANGKAWI i Malaysia

Fem kilometer fra havnen på hovedøyen Langkawi finner du langstrakte brede og kritthvite strender med finkornet sand. Blått hav hvor du kan svømme eller snorkle etter fargerike fisker. Langt vekk fra norsk kulde, glatte veier og snømåking. Massasje, litt shopping eller en rask lunsj i strandkanten gjør at feriefølelsen og roen raskt synker inn. Vil en ha litt mer fart og spenning er det bare å reise rundt på en av de 99 øyene som utgjør Langkawi. Kun fire av øyene er bebodde, så her kan du finne din egen tropiske ”Robinson” øy. Eller du kan leie en taxisjåfør å oppleve vannfall, mystiske gruver eller taubanen. Høyt opp i fjellet strekker den seg, og på toppen er det utsikt over nesten hele Langkawi. Kanskje ikke noe for den som har høydeskrekk, men perfekt for ”selfier” med spektakulær bakgrunn.

Kabelheisen i Langkawi
UTSIKT: Høyt henger de, og det er langt ned.

GEORG TOWN i Malaysia

Fantastisk mat, historiske gåturer og sightseeing i gamlebyen, gjør at tiden går fort i Georg Town. Livlige mennesker, gode shoppingmuligheter, gamle kolonibygninger fra tiden under britisk herredømme og kinesiske handelshus skaper sjarm og stemning. På mange av husveggene er det noen utrolige vakre veggmalerier. Det er mulig å vandre byen med utgangspunkt i disse. Det finnes egne kart som viser hvor maleriene er. På veien får du med deg spennende smaker, fargerike mennesker, utrolige turister og det hverdagslige dagliglivet til innbyggerne. Syd for havnen ligger Fort Cornwallis som er fra 1810. Ønsker du å se noe annet en gamle ruiner kan du sette deg i en trishaws, eller taxisykkel som vi kaller det, og nyte byen fra sykkelsetet. De sprekere kan sykle selv. På veien kan du stoppe ved Det Blå Hus (The Blue Mansion), sjokoladehuset. Avslutt gjerne med en spabehandling på Persiaran Gurney Spa før du drar tilbake til skipet og en bedre middag der mens solen går ned over Georg Town.

SYKKELGLEDE: Japanske turister på sightseeing i Georgetown.

MEDAN i Indonesia

Etter 45 minutter med buss fra havnen stopper vi i Medan, hovedstaden i Nord Sumatra i Indonesia. Medan er den femte største byen i Indonesia. For mange turister som besøker Indonesia er det bare en rask gjennomfartsby for destinasjoner andre steder.Det er ingen grunn til å rase gjennom byen, som har mye å by på. For oss som kom sjøveien var det liten tid til å utforske byen og dens mange Art Dèco-bygnigner fra tiden som nederlandsk koloni. Men vi rakk en gåtur i byens gater, og billig shopping på byens mest kjente kjøpesenter; SUN PLAZA. Her er det et enormt utvalg og priser som gjør det langt morsommere å handle en hjemme. Er du av den litt mer utforskende typen var det mange spennende lokale retter som kunne smakes på. For de som liker det kjente var Starbucks representert på kjøpesenteret.

KUALALUMPUR i Malaysia

Klang Port ligger en times busstur fra storbyen Kualalumpur. En moderne multikulturell hovedstad med skyskrapere, kjøpesentre og gamle kolonibygninger. En fascinerende blanding av det malaysiske, kinesiske og også en viss grad av europeisk påvirkning. Sjarmerende som Thailand og med ryddighet og renhet fra Singapore var det en by vi vil ha mer tid i. Vi ville utforske Chinatown, og snuse inn atmosfæren i Little India. Landemerket og turistattraksjonen ”The Petronas Twin Tower” var verdt å se. Ved innvielsen i 1999 var den 88 etasjer høye bygningen verdens høyeste. På de femten årene som er gått siden den gang, har mange andre bygninger tatt den rekorden. Men en verdt å se attraksjon er tårnet fremdeles. Det samme var Central Market.Her var det anledning til å smake på eksotiske og lokale retter fra smilende selgere. Vi beveget oss både med den effektive monorailen og t-banen. Vi rakk til og med litt shopping før bussen tok oss tilbake til skipet i Klang Port.

SINGAPORE

Det første ordet som slår oss etter et par dager i Singapore er matmekka. For matglade entusiaster med sans for nye smaker var det som å komme til himmelen. Flere av verdens 50 beste restauranter er lokalisert i Singapore.

Selv om inspektørene fra Michelin ikke har tatt turen til Asia enda, betyr det bare at de har gått glipp av mat i verdensklasse. Fortvil ikke om reisebudsjettet er slunkent. På de lokale ”hawkers” er det boder med velsmakende og hjemmelaget mat på rekke rad. Det koster ikke mer en mellom fem og ti dollar for nydelig varm og velsmakende middager til å bli mett av. Med regler og regulering som får Norge til å fremstå som liberalt, er det ingen hygiene risiko heller. Spis, nyt og lev.

Har du lyst og tid til noe annet en mat, er det flere museum, dyrehage både dag og nattestid, en egen øy for strandliv og fornøyelser som heter Sentosa, og bydeler med både kinesisk, indisk og arabisk inspirasjon.

MARINA BAY SANDS: Fra bassengkanten går det rett ned.

Beveg deg rundt med buss, metro eller billige taxier. Savner du Norge, ta en tur til sjømannskirken på vafler og kaffe. Der kan du også ringe fra en ekte norsk telefonkiosk av den gamle sorten.

OMBORD

Når du ikke utforsker livet på land og stadig nye havner, kan du nyte livet om bord på ditt cruiseskip. For norske Tore Berset (72) er cruiselivet den optimale pensjonisttilværelse.

– Mitt første cruise var et firedagers minicruise fra Oslo til Hamburg for fem år siden. Jeg tok 33-bussen fra leiligheten på Sinsen, så det var kort vei. Dessuten var fire dager overkommelig hvis jeg ikke likte det, sier Tore

Han synes opplevelsen var ok, men ble først bitt av basillen etter sitt første cruise i Middelhavet med Azamara Quest.

– Jeg falt for båten, selskapet, hyggelig folk og fine reisemål. Det finnes ikke noe bedre enn å ha med seg luksushotellet på tur. Båten i seg selv er en opplevelse, men det hender jeg tar turen til land for å se på folkelivet, sier Tore Berset.

Om bord er det underholdning på kveldene, spa og treningssenter, basseng og solsenger. Det er et rikholdig mattilbud som tilfredsstiller selv de mest kresne ganer og det passer godt for alle voksne også de som reiser alene. Tore Berset fra Oslo er single, og har ingenting i mot litt mingling når muligheten byr seg.

PENSJONIST: Tore Berset nyter cruiselivet.

– Det hører med. Den andre dagen om bord er viktig. Da arrangeres det nemlig middag for alle single eller ”solotravelers» på turen. Da finner vi som reiser alene hverandre, og blir litt kjent. På en av turene var det meg, cruisdirektøren og 23 damer. Det ble en hyggelig middag, sier Tore med smilet på lur.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *