Magiske Lofoten

Måkedans
TROLSK: Måkedans i Trollfjorden.

Lofotens ”hovedstad” Svolvær er et godt utgangspunkt for å oppleve trolske fjorder, dansende måker, sultne ørner og magiske øyeblikk.

TEKST: RITA BØRKE

FOTO: RUNE PEDERSEN

VENTER: Fiskerkona venter på sin kjære.

SVOLVÆR:Kommer du til Svolvær sjøveien møtes du av fiskerkona som speider utover havet etter sin fiskermann. Løfter du blikket rager Svolværgeita høyt der oppe som byens viktigste kjennemerke. Svolværgeita er en utfordring for klatrere fra hele verden, og ble første gang besteget i 1910.

Rorbuer og fiske

Lofoten har helt fra gammelt av vært et viktig fiskeområde både for lokale og tilreisende fiskere.Det sies at de mange fiskerne fra hele kyst-Norge, som trakk til Lofoten for vinterfiske, også er opphavet til de nå så populære rorbuene.

Etter sagaen var det kong Øysteinsom på 1100 tallet bestemte at det skulle bygges rorbuer for tilreisende fiskere. Lite ante de den gang om at rorbuene nesten 1000 år senere fremdeles eksisterte, og nå var populær innkvartering for tilreisende turister.

Rorbu kommer fra bu – som betyr lite hus og ro, da alle fiskerne i århundrer kom i sine robåter for å ta del i lofotfiske gjennom hele vinteren. Først i begynnelsen av forrige århundre kom de motoriserte fiskebåtene. Likevel bruker man fremdeles betegnelsen å ”ro fiske” om det å delta i Lofotens fisketradisjon. Fiske er fremdeles en viktig næringsvei. Både tradisjonelt fiske, og som turistattraksjon. Mens oslofjorden virker nærmest tom for fisk, kan store og små oppleve gleden av å knapt ha sluppet snøret i vannet før fisken sitter på kroken. Når havet ser ut som det koker fordi silda er kommet, da kan turistene se den enorme spekkhoggeren på jakt etter å fylle magen. Et magisk øyeblikk for både norske og utenlandske turister. Et av mange magiske øyeblikk som har bidratt til å gjøre Lofoten verdenskjent.

Fjord og fjell

Med sine fjorder og fjell blir Lofoten magisk selv for nordmenn. At tyskere, italienere og amerikanere nesten mister pusten er kanskje ikke så rart. Området har Trollfjorden med sine ruvende fjell på alle sider, og folk lar seg begeistre av havørnen speidende på fjelltoppen. Her kommer Hurtigruta inn og snur så passasjerene nesten kan ta på fjellveggen. MS Orca tar med seg opplevelseshungrige turister og dansende måker inn i fjorden som lever opp til navnet og skaper en trolsk stemning. Og når havørnen letter fra sitt hjem på toppen av fjellet, og majestetisk flyter gjennom luften, er lykken stor blant turistene. Nok et magisk øyeblikk.

SOLNEDGANG: Lofoten byr på store naturopplevelser.

Fotturer og sykkelturer er en utmerket måte å se og oppleve Lofoten på som et alternativ til sjøveien.Det er en rekke merkede turer, og turistinformasjonen har egne vandrekart. Terrenget er variert og allsidig, og har tilbud både til de superspreke og de som har en mer bedagelig tilnærming til gåturer. Med gode sykkeldekk er småveiene og sideveiene en strålende måte å oppleve Lofoten på. Det er fullt mulig å sykle E10 gjennom Lofoten også, men det krever et godt hjerte, da det tidvis er stor trafikk og smale veier.

Fuglefjellene

Sørvest av den bebodde øya Røstlandet finner vi hjemmet til det største antallet hekkende fugler i Norge.Et yndet studiested for ornitologer fra hele verden. I eldre tider var de store sjøfugl koloniene en viktig matressurs for befolkningen. Lofoten er kanskje mest kjent for sine havørn og sine lundefugler. Lundefuglen ble jaktet på med de spesielle Lundehundene, som har sine røtter fra Måstad. En padletur i kajakk gir følelsen av å være i ett med naturen, og unike muligheter for å ta fuglene og naturen nærmere i øyesyn. I det øyeblikket det første padletaket får kajakken til å gli stille gjennom vannet, fylles kroppen med ro, og sansene overtar. Bedre rekreasjon finnes ikke.

IMG_3843
KONGE: Det er en opplevelse av de sjeldne, når havørnen svever over deg.

”Hunting the light” er et begrep i Lofoten. Den beste tiden for å se Nordlyset er januar eller februar. De som har opplevd det har bare to ord å si; magisk øyeblikk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *