Ismagi på Grønland

Glitrende isfjell som ”kalver” og sprer stjernespekkede vanndråper over begeistrede turister. Grønland er den iskledde øya med villskap, rå natur og skjønnhet uten sidestykke. Grønland er magiske øyeblikk.

Ismagi på Grønland
SPEKTAKULÆRT: En båttur mellom isfjellene på Grønland er en spektakulær opplevelse.

Rune Pedersen/Rita Børke

GRØNLAND:

Hvis den beste ferieopplevelsen din er å tråle spesielle motebutikker, oppleve storbyenes massive byggverk eller spise middag på restauranter med Michelin-stjerne, er ikke Grønland noe for deg. Er du derimot på jakt etter autentiske naturopplevelser i særklasse, og en overlevelseskultur i omgivelser preget av rå og usminket hverdag, er du på rett sted.

Natur

Isfjellene som omringer MS Fram er så overveldende, mektige og vakre at to spanske damer tar til tårene ved siden av oss.

– Det er som å være i et utendørs atelier med uendelige kunstverk i ulike former og fasonger. Så langt vi kan feste blikket, ser vi krystallklart vann, blå is og fjell formet som de flotteste statuer, sier damene og smiler nesten rundt.

DSC_0677
KAJAKK: Mens Hurtigruten har parkert, kan gjestene ta en tur med kajakken.
IMG_8047
ISFJELL: På Grønland kan du se isfjell som seiler sin egen sjø.

På Grønland er naturen den viktigste opplevelsen. Å padle i kajakk mellom isfjell og kjenne på sjølukta iblandet duften av tang og tare, er en helt spesiell opplevelse.

I fjæra ligger skjellettet etter en hval. Den har sørget for kjærkommen inntekt til en fisker eller fangstmann.

Britt Øygarden fra Kongsberg i Norge er på ekspedisjonsskipet Fram. Sammen med ektemannen Thorleif Nøkleby er hun begeistret.

  • Dette er unikt og annerledes. For de som kan tenke litt utenfor boksen og tør å bevege seg utenfor komfortsonen, er dette en suveren ferie. Jeg synes absolutt Grønland har gitt mersmak og reiser gjerne tilbake. Da kunne jeg tenkt meg en annen årstid. Her er det autentiske eventyr for de som tør og vil. Å reise med Hurtigruteskipet Fram er en flott måte å se mange steder på. Her er det null problem å reise alene. Om bord vil du alltid finne selskap, sier Britt Øygarden mens hun speider etter hval.

Opplevelser i særklasse

Uansett årstid byr Grønland på opplevelser i særklasse. På vinteren kan du fly over isen i hundeslede. Du kan kjenne hvordan vinden river i kinnene.

Lyden av hundene som driver sleden fremover får hjertet til å pulsere litt ekstra. På sommeren kan du kjøre båt mellom isfjellene, og lytte til knakende lyder som tyder på at fjellet snart ”kalver”. Deler av fjellet faller i vannet, og en liten tsunami sprer seg utover havet. Horisonten er kun brutt av et fargespekter i hvitt, grått og blått. Fjell i ulike former og fasonger snor seg inn i uendeligheten. Det eneste som bryter stillheten er innpåslitne mygg i uante mengder. Da er det bare å tre på seg myggnettingen og bruke sprayen flittig.

IMG_8271
FRAFLYTTET: Mange hus står tomme på de minste stedene på Grønland.

Gåturer

På Grønland finnes flotte turer for alle. Her finner de som er mest vant til høye hæler og asfalt som underlag sin fjelltopp. For de som suser opp fjellskrenten som om tyngdekraften var opphevet, er det nok av utfordrende turer å velge i.

I Uummannaq på norvest Grønland, finner du for eksempel den ”ekte” julenissens feriebolig en flott to timers tur fra sentrum. En tur som passer for de fleste.

IMG_7996
HJERTELIG: På Uummannaq er det både hus og hjerterom.

Floraen skifter mellom lilla kryplyng på steingrunn, mose og myr, geiterams og sibirsk valmue. Grønland er fargerikt i all sin hvithet og gråhet. Dette er rekreasjon på høyt nivå.

Hval i sikte

Grønland kan by på et spennende dyreliv, hvor hval og isbjørn er av høydepunktene for ivrige turister. Ikke alle er så heldige som Mai-Britt Vårhus, som jobber som sjefspurser på MS Fram.

DSC_0669
VÅTE ELEMENT: Sjefspurser Mai-Britt Vårhus stortrives på Hurtigruta. Hun tar gjerne en tur med kajakken mellom arbeidsøktene.
  • Jeg vil alltid huske da jeg hadde nærkontakt med en hval på Antarktis. Hvalen dukket plutselig opp noen meter fra meg. Like etter dukket den under kajakken, og vips, så var den på andre siden. Jeg satt med hjertet i halsen, men samtidig var det et uforglemmelig øyeblikk, sier hun.

Det er slike øyeblikk de jakter på, alle turistene på dekk med kikkerten godt plassert foran øynene. Er det en bevegelse i det fjerne? Tankene undrer, hver lille bevegelse i vannet følges med argusøyne. Skal vi endelig få se hvalen? Mange får oppfylt drømmen om å se verdens største pattedyr oppfylt. Andre må nøye seg med bilder og foredrag.

Ilulissat

Grønlands tredje største by er et av de fremste turistmålene på Grønland. Her kan du få kjøpt med deg suvenirer hjem. Lokale kunstnere lager de flotteste figurer av stein, ben, skinn og perler. Men husk på at en del suvenirer fra dyreelementer krever en tillatelse for å kunne ta det med hjem.

DSC_0816

Med Jakobshavn isbre og isfjorden som i 2004 kom på UNESCO`s verdensarvliste er det sanselige inntrykk av verdensklasse å oppleve i Ilulissat.

Fra Ilulissat kan du ta en tur til Eqip Sermia-isen hvor det er satt opp små hytter med overnattingsplass til fire personer i hver hytte.

Et ekte Grønland

En kafe serverer retter basert på Grønlandske råvarer og med utsikten inkludert. Det er mulig å ta en vandring til Sermermiut hvor du har utsikt over den voldsomme isen og den fredede boplassen hvor årtusener av Grønlands historie har blitt avdekket av dyktige arkeologer. Flotte vandrerturer kan også gi deg mulighet for å se hoppende harer eller nysgjerrige rever.

For å kjenne på det autentiske Grønland går det båtturer til den lille bygden Oqaatsut, også kalt den røde bukt, med 35 innbyggere. Her er restauranten H8, og mulighet for overnatting på feriesenteret.

Innbyggerne driver fremdeles med jakt og fiske. Er du heldig kan du se den erfarne fangsmannen flå og partere selen som ble fanget kvelden før. Tradisjonelle grønlandske retter tar nettopp utgangspunkt i at Grønland er en jakt, og fangst nasjon. På H8 er fiskesuppen førstevalget blant mange av gjestene. Hval, sel og fisk er populære råvarer i Grønland, sammen med fugl og vilt. Grønlandsrekene er verdenskjente for sin smak og kvalitet. Den New Zealandsk fødte kokken, Chris Coubrough, har vært programleder for en serie på fire programmer som heter ”A taste of Greenland”. Serien er tilgjengelig på nettet og er en oppdagelsesreise i det grønlandske spisskammers. I hvert program lages det mat basert på de råvarene som er tilgjengelig på stedet.

IMG_7093
BARNELIV: Denne jenta vokser opp på Grønland.

En reise til Grønland er som en eventyrfremstilling av is og natur. Her opplever du en kultur og et levesett fjernt fra vår tid. Kanskje mister vi en ekstra dimensjon hvis vi ikke tar vare på naturen og jakt og fiske kulturen. Grønland gir deg lyst til å leve mer i pakt med naturen. Dette er et sted som setter spor i hjertet for alltid. Dette er ekte vare.

Fakta om Grønland

Navn: Kalaallit Nunaat (Grønlendernes land), verdens største øy

Areal: 2166086 kvadratmeter (nesten 6 ganger så stort som Norge)

Befolkning: ca 57000

Hovedstad: Nuuk

Tidssone: Spenner over fire tidssoner men praktisk talt hele Grønland benytter GMT-3 dvs fire timer etter Danmark.

Is: ca 85% av Grønland er dekket med is, og dette tilsvarer ca 12% av all is i verden.

DSC_0394

 Fakta om is

Det grønlandske språk har ord for over 30 forskjellige typer is. Her kommer de fem viktigste:

Innlandsis, kan ha en tykkelse på opp mot 3000 meter

Breis, dannes av nedbøren som falder som sne

Storisen, er 6-7 år gammel is som dannes i polhavet nord for Grønland og føres ned langs østkysten av polarstrømmen

Fjordisen, også kalt havisen er den isen som ligger i havet

Isfjellene, høye, skjøre og skjeve isformasjoner som flyter rundt.

DSC_0802

    Slik kommer du hit:

Organisert

  • Hurtigruten sitt skip MS Fram drar på ulike ekspedisjoner til Grønland i juni og juli hvert år. Mer informasjon finner du på hurtigruten.no
  • Hvitserk Eventyrreiser arrangerer turer for de sprekeste av oss som ønsker å krysse isbreer med ski og pulk hvitserk.no
  • Andre cruise selskap
IMG_8124

På egenhånd.

  • Air Greenland flyr fra København til Grønland, og mellom de ulike byene på Grønland. Noen av stedene har ikke flyplass, kun heliport. Dersom en ønsker å besøke steder med helikopter er prisen høyere enn med fly. airgreenland.com Også Iceland Air har enkelte flyvninger til Grønland
  • Turbåten Sarfaq Ittuk seiler langs kysten om sommeren aul.gl
  • På greenland.com finner du også mange tips dersom du reiser på egen hånd.IMG_7686

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *