Oscar fikk øye på sitt favoritt-godteri i London

DSC_3703
GODIS: Oscar har fått øye på sitt favorittgodteri – myke karameller.

London er en fascinerende storby som passer perfekt for tenåringer. Kritikerroste musikaler, store byggverk, uante shoppingmuligheter, kjente fotballstadioner og museer med et mangfold av temaer gir et eldorado av opplevelser for både voksne og barn.

TEKST/FOTO: RUNE PEDERSEN/RITA BØRKE

LONDON: Vi ankom verdensmetropolen med tenåringer og alle var superklar for nye inntrykk, begivenheter og opplevelser verdt å fortelle hjem om.

Shopping for alle

London er en av de fremste trend- og motebyene i verden. Det er umulig å tilbringe tid her uten å sette av minst en dag til å utforske byens magasiner, små handlegater og designbutikker.

DSC_2190
LUKSUS: Harrods har noe for alle.

Harrods er et must. Bare atmosfæren gjør stedet verdt å besøke. For en matelsker er mathallen mildt sagt spennende.Også litt kresne tenåringer fra Norge henføres av eksotiske dufter, smaker fra alle verdenshjørner og uforglemmelige sanseopplevelser.Når vi kommer til kakedisken lar de seg virkelig rive med. Store fristende marengs gjør at Oskar får vann i munnen og kjøper en stor rosa for egne penger!

Det nye kjøpesenteret ”One New Change” huser både Gordon Ramsay og Jamie Oliver sine restauranter, foruten et uttall butikker midt i London. ”One New Change” ligger innen ti minutters gange fra ti forskjellige undergrunnsstopp, og er lett tilgjengelig.

DSC_3757
VINNERLODDET: Hege vant gullbilletten.

Selfridges har verdens største skoavdeling. Ønsker du å erfare et kjøpesenter som ikke ser ut som et kjøpesenter, er Liberty stedet. I en nydelig gammel bygning kan du se varene til de kuleste designerne akkurat nå.

I Regent Street ligger Hamleys, verdens største leketøysbutikk. Prøv deres fantastiske smoothies i øverste etasje.

Opplevelser

Det er vanskelig å vite hvor du skal begynne, for London har så mye å by på. Fotballinteresserte tenåringer kan nyte ballkunstnere på Emirates Stadium eller Stamford Bridge sammen med tusenvis av entusiastiske Arsenal eller Chelsea-tilhengere. For de som virkelig er på jakt etter den engelske fotballsjela, kan det være spennende å besøke en klubb nedover i divisjonssystemet. Der er atmosfæren og rammen slik folk husker engelsk fotball fra 80-tallet.

Har du høydeskrekk, er kanskje ikke London Eye noe for deg, men for alle andre kan køen være verdt utsikten som møter deg på toppen.

På Madame Tussaud kan tenåringene avbildes med et utall kjendiser og celebriteter. Ingen tvil om at her kan det sankes mange ”likes”.

The Dungeon skaper frydefulle gys og grøsninger, The Ripleys gir deg oversikt over verdens rareste rekorder og London Zoo viser oss at vi aldri blir for gamle til dyreparker. Når vi først er i området finner vi veien til ChinChinLab i Camden Lock, Europas første ”Liquid Nitrogen Ice-Cream”.

På kveldstid anbefales en musikal. I London går forestillingene i årevis. Vi valgte Charlie og Sjokoladefabrikken, som er en ny musikal.

– Vi har lest boken og sett filmen, men dette var noe helt annet. Det var nesten så vi fikk historien helt på nytt med fin musikk, trøkk og veldig gode skuespillere, var kommentaren fra medbrakte tenåringer.

Har en mange dager i London, og det er sommer og sol, kan en dagsutflukt til badebyen Brighton være populært blant de unge. Her er det en flott rullesten strand og tivoli på pieren. Brighton har også fått sitt eget pariserhjul. ”the Brighton Wheel”. Mange foreldre vil sikkert huske Brighton fra språkkurs i egne tenårsdager.

DSC_1132
KARUSELL: De som liker fart og spenning har mye å velge blant i London.

Steder å bo

I London er det mange hoteller. Alle er dessverre ikke like flotte. Mange er svært dyre. Vurder gjerne muligheten for å bo litt utenfor byen. Da er det mye rimeligere og du får mer for pengene.

I Croydon er det flere alternativer, for eksempel Croydon Park Hotel, hvor vi betalte 500 kroner pr rom pr natt. Med eget rom til tenåringene blir det straks en mer gemyttlig start på ferien, og de voksne kan få et pusterom. Det var fem minutter å gå til toget som brakte oss rett til sentrum på 15 minutter.

Ti minutter unna lå det en handlegate med to store kjøpesentre.

www.croydonparkhotel.com

Steder å spise

Det er mange flotte steder med mye god mat i London. Med lange dager duger ikke tenåringsheltene uten jevnlig påfyll av energi.

Frokost

Vil dere ha en mer kulinarisk frokost skal dere bestille bord på The Wolseley. Det er det foretrukne frokoststedet for flere Michelinkokker og en institusjon blant hovedstadens frokostelskere. I følge våre tenåringer hadde stedet den beste kakaoen de noensinne hadde smakt, og de gomlet i seg en mektig engelsk frokost. www.thewolseley.com/breakfast

Lunsj

Lunsj kan godt byttes ut med Afternoon Tea. Denne engelske tradisjonen passer godt å ta med tenåringene på. Her kan det plukkes små sandwicher, scones og kaker fra høye stettefat. De beste stedene for Afternoon Tea finner du på www.afternoontea.co.uk/top-afternoon-tea-award-winners-2013

Et annet godt alternativ er å ta med tenåringene på Bourough market. Her er det fristelser i hver eneste bod, og bodene er det mange av. Ferskpressede juicer, bratwurst, paella, trøffelog andre smaksbomber fra hele verden lokker.

DSC_3819
LANGEMANN: London Zoo er verdt et besøk.

Våre tenåringer er ikke spesielt opptatt av mat, men synes det var spennende og annerledes å gå rundt i forskjellige boder for å smake på mat fra ulike verdenshjørner.

Hos Jamie Oliver`s Recipease i Notting Hill (92-94 Notting Hill Gate) kan tenåringene gå på matkurs mens mor og far koser seg i kafeèn. Det kan være en god investering for å få servert ferdig middag hjemme når hverdagen er på plass igjen. http://www.jamieoliver.com/recipease/

Middag

Hard Rock Cafe er tiltrekkende for tenåringer, og har både meny og priser som aksepteres av de fleste. Vår 14-åring forelsket seg i en gedigen porsjon med spareribs.

DSC_3742
NAM: Oscar gir toppkarakter til spareribsen på Hard Rock Cafe.

www.hardrock.com

Er tenåringen din av den matglade sorten som setter pris på gode smaksopplevelser, kan et av stedene til Gordon Ramsey besøkes. Han har mange unge sett på TV, og de har et forhold til ham som en krevende mesterkokk. Både restaurantene Petrus og Maze har en stjerne i Michelin-guiden, og serverer mat av ypperste klasse. Lunsjmeny kan kjøpes fra 250 kroner og middagsmenyer med opptil syv retter for den nette sum av 750 kroner.

www.gordonramsay.com

Transport i London

I London beveger du deg med undergrunn, tog og buss. Undergrunnssystemet er så enkelt at her kan tenåringene selv ta ansvar for å bringe gruppen fra sted til sted. Med dagskort betaler du under hundrelappen pr person som er over 15 år, og halve prisen for de under. Bor du i for eksempel Croydon, så holder kortet helt hit. Det gjelder både på undergrunn, tog og buss.

Slik kommer du hit

Det er mange flyselskaper som flyr til London. Norwegian kan tilby tur for rundt tusen lappen pr person, SAS ligger noen hundrelapper over, men da er bagasjen inkludert.

DSC_3716

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *