For å bli verdensmester måtte Ørjan prestere maks fysisk og mentalt

På en øyperle i Austvoll kommune ligger Bekkjarvik Gjestgiveri. Her tryller verdensmesteren i kokkekunst, Ørjan Johannessen og hans tvillingbror Arnt, fram de lekreste retter.

IMG_2241
TRE GENERASJONER: Tvillingene Ørjan og Arnt Johannessen sammen med mor Asta og datteren Leah Mirabelle.

TEKST/FOTO: RUNE PEDERSEN/RITA BØRKE

– Vi vokste opp på kjøkkenet. Begge foreldrene våre er kokker og vi har levd med denne livsstilen i hele vårt liv. Med mor og far som forbilder var yrkesvalget enkelt, bedyrer kokkebrødrene.

Med havet som nærmeste nabo, og en historie tilbake til 1600-tallet, har Bekkjarvik Gjestgiveri lange tradisjoner å ta vare på.

Den gang som nå var Bekkjarvik Gjestgiveri et naturlig midtpunkt på stedet. I den gamle tønnefabrikken er det innredet hyggelige gjesterom over butikker og kafeer.

Familiebedrift

Øystein og Asta Johannessen ble eiere og drivere av stedet i 1982. De har oppnådd hederlig omtale også før sønnen vant Bocuse dÒr i Lyon i januar 2015.

Bekkjarvik Gjestegiver - Unik løsning for uteplass
FAMILIEBEDRIFT: Bekkjarvik Gjestgiveri.

I 2009 ble gjestgiveriet håndplukket av Innovasjon Norge som et særegent og kvalitetssikret konferansested i Norge. I 2012 ble de en del av De Historiske Hotell.

Brødrene Johannessen var aldri i tvil om hva de skulle bli.

– Ørjan har alltid vært den mest konkurransedrevne av oss. Jeg har ikke noe ønske om å konkurrere, men det har vært spennende og lærerikt å følge Ørjan, forteller Arnt Johannessen og legger spøkefullt til:

– På kjøkkenet her på Bekkjarvik er det jeg som er sjefen!

SMAK: Kamskjellene på Bekkjarvik Gjestgiveri er i ypperste gourmet-klasse.

Kvalitet i alle ledd

Med datteren Leah Mirabelle (1 ½) på armen er Ørjan Johannessen klar på hva som er det viktigste i livet.

  • Dagliglivet er det viktigste. Vår visjon er å skape gode matopplevelser og sørge for kvalitet på det vi leverer. Da kan vi fortsette med dette også i fremtiden. I tillegg til gjestgiveriet har vi catering og kokkekurs. Jeg la opp mens jeg var på topp, og vil ikke delta i flere mesterskap. Bekkjarvik er mitt fokus fremover, forteller verdensmesteren, også kalt kokkekunstens svar på Petter Northug.

Hva betyr verdensmestertittelen i kokkekunst?

– For å oppnå tittelen måtte jeg prestere på topp både fysisk og mentalt. Det er krevende og mye arbeid. Kokkekunst på øverste nivå kan sammenlignes med toppidrett. Jeg har lært mye av mesterkokk Odd Ivar Solvold, mens Johan Kaggestad har vært min mentaltrener, sier Johannesen og kommuniserer ivrig med kollegaene på kjøkkenet.

Medieomtale

Det er bare et par timer til middagsgjestene kommer. På dette kjøkkenet overlates ingenting til tilfeldighetene. Bare det beste er godt nok. Uansett om gjestene kommer fra nabobygda eller om de er ivrige gourmetgjester fra utlandet som er kommet for å smake på restaurantens delikatesser.

– Vi har full kontroll, men det blir alltid hektisk, bedyrer Arnt.

IMG_2304
LOKALT: Frokosten på Bekkjarvik Gjestgiveri stammer fra lokale leverandører.

I glass og ramme på veggene rundt i lokalet henger bevisene på familiens kokkeegenskaper. Ørjan Johannessen er likevel klar på at verdensmestertittelen ikke betyr så mye for Bekkjarvik Gjestgiveri i det daglige.

– Tittelen medfører selvfølgelig mye oppmerksomhet og medieomtale. Det kommer godt med. Det viktigste er likevel nærområdet. Vi er helt avhengig av våre lokale gjester for å få hverdagen til å gå rundt. Vi føler at lokale bedrifter og folk er flinke til å bruke stedet. Da må vi levere hver dag, sier Ørjan Johannessen.

Søkte seg hjem

Med fisken svømmende rett utenfor stuedøra, med jorder, skog og utmark som nærmeste nabo på andre siden, er råvaretilgangen sikret.

Porsjonene på middagstallerken er rause og velkomponerte. Stemningen er hektisk og smilende. Lena Drivenes fra Bekkjarvik er både resepsjonist og servitør.

Hun serverer kortreiste kamskjell med stø hånd, smilet på lur og snakketøyet i orden.

31-åringen er ikke i tvil om at hun er kommet hjem.

DSC_1078
HJEMME: – Jeg er ferdig med å konkurrere. Det er lurt å legge opp på topp, sier Ørjan Johannessen.

– Jeg har jobbet flere steder, men ingenting er som dette gjestgiveriet. Stedet har både sjel og sjarm. Jeg har vært her i to år nå, og opplever at folk stiller opp for hverandre. Det er et morsomt sted å jobbe på. Kompetansen på kjøkkenet sørger tvillingene for, sier Lena Drivenes.

Her kan du teste oppskriften til en verdensmester, og kjenne på de gode kontrastene i smakene. Dette blir et eventyr av en tallerken:

Grillet kamskjell med mangosalsa

Tips: stek heller kamskjellene for lite enn for mye.

6 ferske kamskjell

2 ss solsikkeolje

salt

pepper

½ ts sitronskall

½ ts limeskall

Mangosalsa

½ renset mango kuttet i terninger på ca 1×1 cm

½ finkuttet chili uten frø

½ ts lys sirup

1ss hakket fersk koriander

3ss olivenolje

saft og skall av en halv lime

salt og pepper

Soyasirup

1 dl søt soya (ketjap manis)

1 ss revet ingefær

1 sitron

  1. Legg skjellet i hånden og stikk en kniv inn på siden av skjellet. Skjær ut den hvite muskelen ved å føre kniven inntil den flate siden av skjellet. Fjern så rogn og annen innmat. Del den hvite muskelen i to loddrett og vend muskelen i olje. Krydre med salt og kvernet svart pepper. Grill kamskjellene på bare en side på høy varme til de får en gyldenbrun skorpe (ca ett minutt) Bruk gjerne grillpanne.
  2. Legg dem på et brett og riv over sitron og limeskall. Drypp litt olivenolje over. Etterstek skjellene i ovnen på 180 grader i ett minutt.
  3. Bland sammen ingrediensene til mangosalsaen og smak til med salt og pepper. Det kan være lurt og lage mangosalsaen i forveien.
  4. Bland sammen ingrediensene til soyasirupen. Drypp soyasirupen over og topp gjerne med noen korianderblader.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *