München er alle julemarkeders mor med glüwein, bratwurst og brente mandler

oppslag2
MARIENPLATZ: Et pyntet julemarked på Marienplatz i München sørger for perfekt julestemning.

TEKST/FOTO: Rune Pedersen/Rita Børke

MÜNCHEN: Smaken av glühwein, lukten av brente mandler og synet av ekte bratwurst gir oss en førjulsstemning vi knapt finner maken til noe annet sted.

Vi er i Tyskland, alle julemarkeders mor.

Juledufter

München er en av de store julemarkedbyene i Tyskland, med røtter tilbake til det 14. århundre. Hvert år skapes julestemning i hjertet av München. Byen har flere markeder, og størst av alle er markedet på Marienplatz. Her er det mulig å finne de spesielle julegavene, kjenne de gode juleduftene og fylle skapene med velsmakende julegodter.

IMG_3497
GAVER: Bodene på julemarkedet er full av spennende julegaver.

Med rådhuset som et fantastisk dekorativt bakteppe, står bodene tett i tett. Den tradisjonsrike stemningen bringer frem minner fra barndommens forventninger og er viktige kulturbærere av lokal mat, drikke og kunsthåndverk.

Julemusikken lyder trivelig mellom bodene, glade mennesker leter etter den perfekte julegaven, eller nyter godt samvær over en ”glühwein” som varmer både hender og mage. Barna håper noen setter koppene igjen så de kan samles inn og innbringe noen kroner i pant. Mer enn 140 boder kan tilby en reise i julestemning. Lukten av brente mandler pirrer sansene og magen ber om påfyll. Den tradisjonsrike tyske bratwursten er naturlig følge til ”glühweinen”. Etterpå kan søthungeren få sitt gjennom sjokoladetrukket ananas, jordbær og eple. Kjøp med honningkake hjem for senere nytelse, og ta bilder av alle de flotte juleutsmykningene for å minnes stemningen når du er tilbake i Norge.

En adventshelg i München gir deg garantert julestemning, i tillegg har den tidligere OL byen et utall severdigheter. Det er fullt mulig å gjøre unna all julegaveshoppingen her. For de matglade har München gode gastronomiske opplevelser både med og uten Michelinstjerner.

DSC_0146_2
PØLSEFEST: Bratwurst hører med på menyen når man besøker julemarkedene i Tyskland.

Shopping

Gågatene vest for Marienplatz og frem til Karlsplatz syder av folk og kan by på fristelser for de fleste. Her er alle de kjente europeiske kjedene og flere stormagasiner. Maximillianstraze er gaten for de med god økonomi. Den elegante handlegaten huser eksklusive butikker som Bulgari, Armani og Chanel.

På Marienplatz ligger byens største bokhandel; Hugendubel. I øverste etasje er det en hyggelig kafè og fantastisk utsikt over både julemarkedet, rådhuset og alle juledekorasjonene. Rundt Viktualienmarkt er det en rekke spesialbutikker som i seg selv er verdt en spasertur i området.

Spisesteder

IMG_0557
SØTT: Fristelsene står i kø.

Tantris

Noen påstår at Tantris er verdens beste restaurant. Det er i hvert fall sikkert at Hans Haas`filosofi omkring gastronomisk glede finner du ikke noe annet sted. Prisen er i øvre sjikt og bord må bestilles i god tid på forhånd. www.tantris.de

Den beste utsikten finner du garantert fra den roterende restauranten 182 meter over bakken i Olympiatårnet. Her serveres gourmetretter mens du roterer rundt og får sett byen fra alle kanter.

Frister det med noe annet enn bratwürst kan Sakura Sushi Bar by på autentisk sushi i mange forskjellige varianter, fra ca 100 kroner for de minste menyene.

www.sakura-sushi.de

München er kanskje enda mer kjent for sin ølfestival i oktober enn sine julemarkeder. Men det er fullt mulig å drikke øl i desember også. Besøk en av de tradisjonelle ”Bierstuben”. Hofbräuhaus regnes som symbol for alle bayerske Bierstuben og er verdensberømt. Hornorkester spiller daglig klokken 12 og kl 18. www.hofbraeuhaus.de

DSC_0211
JUL: Bodene er full av smaker og dufter.

Butikkene sørger for at vi kommer i julestemning uansett hvor vi

Severdigheter

Olympiaparken er verdt et besøk, selv på en helgetur. Her er det anlagte åser, kunstig innsjø og et tårn som kan by på utsikt over det meste av byen. En høyhastighetsheis bringer deg raskt til toppen mer enn 291 meter over bakken. Siden åpningen i 1968 har snart 40 millioner mennesker besøkt det 291 meter høye tårnet.

Når du først er i området rundt Olympiaparken anbefales det å ta en tur innom BMW Welt. Stedet byr på gratis inngang. Det store futuristiske bygget er et drømmenes hus for enhver bilentusiast. Her kan du titte på antikvariske modeller fra tidlige tider eller du kan la deg henføre av de siste modellene som står utstilt.

IMG_0633
NOSTALGI: På BMW-museet kan man stifte bekjentskap med gamle klassikere.

Deutsches Museum er verdens eldste og største museum for vitenskap og teknologi. Her finner du egen fysikkavdeling, legemidler, luftfart og romfart og gruvedrift for å nevne noe. Skal du rekke over alt er en dag for lite. Mer enn 1.3 millioner mennesker besøker hvert år stedet og lar seg begeistre av teknologi og ingeniørkunst.

Bosteder

I München kan du bo luksuriøst og elegant, eller funksjonelt og rimelig. Kollektivtrafikken er svært godt utbygd, så de som reiser på begrenset budsjett behøver ikke være bekymret for å bo litt utenfor bykjernen.

Le Mèridien ligger rett ved sentralbanestasjonen, sentralt beliggende til det meste. Moderne og med mulighetene for en luksuriøs helg hvor julestemningen møter deg i form av blomsterdekorasjoner, pepperkakehus og julekalender rett innenfor døren. Her kan du få rom fra 1400,- pr natt i desember. http://www.lemeridienmunich.com/

NH Muenchen am Ring ligger litt utenfor gågaten og Marienplatz, men med busser som går hvert 10. minutt er det ikke noe problem. Stedet har et enkelt lite treningsrom og badstu. Prisen er det heller ikke noe å si på, fra 400 kroner pr natt. Rett over gaten er det et koselig bakeri hvor du kan nyte ferske bakevarer til frokost.

Hvordan kommer du deg hit:

Norwegian har direkte rute og billetter som starter fra ca kr 1200 tur/retur. SAS, Finnair og flere andre selskaper har også direkteruter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *