I Singapore snakker man om mat – på samme måte som nordmenn snakker om været

IMG_9696

I Singapore er det like vanlig å prate om maten du spiste i går, som å snakke om været i Norge. Mat er livet, kulturen og en del av pulsen i dette lille asiatiske landet.

TEKST: RITA BØRKE

FOTO: RUNE PEDERSEN

SINGAPORE: I et av verdens rikeste land strekker enorme skyskrapere seg mot himmelen. Det er påkostede kjøpesentre nærmest på hvert gatehjørnet. Her lever en matkultur i særklasse. I små lokale boder, briljerer det autentiske kokker som gir deg matopplevelser i en fusjon av smaker.

I Singapore er det å spise nærmest for nasjonalt tidsfordriv å regne. Her er det unike spisesteder, både gatematen du kan få ned til 30 kroner for et måltid og gourmetrestauranter som står på listen over verdens beste restauranter. De lokale ”hawkers” er små nasjonalskatter drevet av hardt arbeid og lidenskap.

 Hjemmelaget preg

Gatematen i Singapore er regulert, organisert og ujålete.

Den har beholdt sin sjarm og sitt hjemmelagede preg, inkludert familiehemmeligheter og omsorg. Maten søker det autentiske og har impulser fra hele Asia. India møter Japan, nye smaker og konstellasjoner samarbeider.

I Singapore får du gourmetmat gatelangs. God mat laget av ferske råvarer og uten snobberi. Kvaliteten, variasjonen og prisen gjør at gatematen i Singapore er en attraksjon i seg selv. Som følge av kontroll og strenge offentlige hygiene krav, er gatematen i Singapore like trygg som maten i Norge.

Blant lokalbefolkningen er det en selvfølge å spise på en lokal ”hawkers”. Til lunsjtid strømmer kontoransatte til sitt favorittsted, og det danner seg raskt kø foran de mest populære utsalgsstedene

– Vi er fra Singapore og jobber på et kontor i nærheten. I dag spiser vi Papunga Noodl soup. Verdens beste mat og veldig næringsrikt, sier lokale Nancy Tay og Adeline Lim.

IMG_0666

Spesialiteter

Matsnobbene kan trygt ofre skum og gullstøv til fordel for rå og upolert gatemat. Appetitten stimuleres av lukter fra et helt kontinent når du beveger deg inn i en matgate. De fryktløse dropper alt av engstelse og tester ut lokale spesialiteter.

En spesialitet er chilikrabbe. Å spise krabben er en opplevelse i griseri og søl, og det er ikke rart folk får  utdelt heldekkende forkle. En annen spesialitet er ”Carrot cake”. Den må ikke forveksles med vår gulrotkake. Det er en slags omelett, milevis unna kake.

Vi fikk prøve en liten bit av Kampong Carrot Cake, men det falt ikke i smak. Istede ble det en noodlesuppe, så varm at dampen gjorde det vanskelig å se ingrediensene. Lim Lieng Kee og Rocksan Choo har drevet sin bod på Tiong Barhu Market i 30 år. Ekteparet trives godt og er tydelig stolte av det de serverer.

– Mat er viktig i Singapore. Vi trives begge både med dette arbeidet, og med hverandre, sier de smilende mens de poserer for fotografen.

IMG_9729

I kjelleren på Tiong Barhu Marked er det mulig å få kjøpt alt av råvarer til et herremåltid. Ferske fisker, grønnsaker og kjøtt i alle varianter frister lokale kjøpere.

Thirupathi Latha er lokalisert på Marina Bay Sands shopping, og serverer indisk mat til sultne gjester.

– Jeg har servert indisk mat i 17 år til alle slags folk. Mange turister finner veien hit. De setter pris på krydret og smakfull mat med hjemmelaget preg, sier Thirupathi og rører sammen utvalgte friske og balanserte grønnsaker.

IMG_0638

”Hawkers” finner du overalt i Singapore. Noen er lokalisert på kjøpesentre, noen er egne markeder, og andre igjen er hele gater. Vi besøkte Chinatown, hvor det bokstavelig koker i matgaten. Folk sitter på små krakker og slurper i seg supper eller griller sin mat på små hot pots. Det er liv og røre og et mangfold som gjør det vanskelig å velge hvor en skal spise.

IMG_3527

LA PAU SAT er turistpreget. Det er rent, pent og innbydende. Maten smaker nydelig. Vi er innom Thirupathi på Marina Bay Sands Shopping, vi er på Bugis market og Function og Food Emporium på Clifford Center.

Vi spiste og spiste til det var umulig å la seg friste av så mye som en liten noodlebit til.

Så fort maten hadde sunket, så vi på hverandre og var klar for å utforske nye retter. Selv på flyplassen er det et utvalg av små boder å spise fra. I Singapore sulter man aldri. Smaksopplevelsene er på hvert gatehjørne.

IMG_3855

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *