Fra Kro til Kro i Danmark

IMG_0639
HERSKAPELIG: Schackenborg Slotskro.

Kro i Danmark er ikke som kro i Norge. Kroene i Danmark er langt fra kjøttkaker i brun saus og stekt seifilet med løk. I Danmark har de til og med en kro med stjerne i Michelin-guiden.

IMG_0652
GOURMET: Danske kroer byr på gourmetmat. Schakenborg Kro er blant de beste.

Kroene i Danmark kan tilby både overnatting og gourmetmat. Med fokus på lokale råvarer og kvalitet tilbyr kroene opplevelser en dronning verdig. Faktisk har enkelte kroer forbindelser direkte til selveste kongefamilien.

De fleste forbinder kroferie i Danmark med sommer, sol og sjø. Men det er slett ikke noe i veien for å ta en tur utenom sesongen også. Da er det mulig å få langt gunstigere priser. Det er langt færre turister tilstede, noe som gir en bedre oppvartning og service for deg som gjest.

Det blåser kanskje litt mer, og utsiktene for lavere tempraturer og regn er større. Men så kan du løpe en tur mellom sanddynene helt alene, la tankene fare, og kjenne hvordan sjøduften sender sine energi innslag rett inn i kroppen. Opplevelsene blir ikke noe mindre eller dårligere av litt færre turister til stede.

Vi prøvde ut to kroer på vår reise. Tett på mark og hav ligger Møgeltønder og Schackenborg Slotskro. Nærmeste nabo til kroen er Schackenborg Slot, som eies av Prins Joachim av Danmark.

I sol, blåst og regn med stranden som nærmeste nabo ligger Nymindegap kro. Begge ga oss matopplevelser i øverste klasse, og lysten på å komme tilbake.

Schackenborg Slotskro

IMG_0641
SJARM: Koselige rom i duse farger.

I en gate med røtter tilbake til 1700 tallet ligger selve kroen og de små husene hvor de 25 værelsene er. Stilige og herskapelige rom med sjel og sjarm.

Gamle møbler og kunst ga en atmosfære av svunne tider. Det er stadige diskusjoner mellom drifteren av kroen, Henning Kohl og Prins Joakim om det er Schackenborg slott som ligger i bakhaven til kroen, eller om det er kroen som ligger i bakhaven til slottet. Det blir de nok aldri enige om. Den brosteinbelagte gaten er full av historie fra en tid uten smarttelefoner og sosiale medier.

I enden ligger det en hyggelig kafe. Et antikvariat på mange hundre kvadratmeter er fylt med eiendeler fra nært og fjernt. Eieren tilbyr kaffe, kakao og mat i sin egen dagligstue. I det fredede huset i den brosteinsbelagte gaten. Trives du ved kaffebordet er det bare å kjøpe det med deg hjem.

DSC_0396
DELIKAT: Maten er servert.

De er medlem av Small Danish Hotels, som garanterer det gode vertskap. På Schackenborg er det Henning Kohl som drifter kroen med nærvær og varme.

DSC_0430
KOKK: Henning Kohl er opptatt av god og smakfull mat.

– Jeg har drevet kroen i 11 år. Vi var heldige og overtok en kvalitetsdrevet kro. Men det var for liten bredde i gjestegrunnlaget. Det har vi jobbet mye med. Vår kro skal levere kvalitet og gode matopplevelser for alle. Det synes jeg vi har klart på en fin måte. Vi samarbeider god med andre aktører i området. Hver høst er det svært mange turister som kommer hit på grunn av fuglelivet, sier en entusiastisk Henning Kohl.

Maten med tilhørende viner var i ypperste klasse. Kroen har ingen Michelin- stjerne, men det er ingen tvil om at kvaliteten har fokus. Nydelige smaker satt sammen med passende viner. And så mør at den kunne dyttes fra hverandre med gaffelen, torsk akkurat passe stekt med grønnsaker som ga tyggemotstand slik de skal. Ingen tvil om at maten er i høysetet.

IMG_0656
FARGERIKT: Visuelle fristelser preger måltidet på Schackenborg kro.
IMG_0665
DESSERT: Den søte avslutningen fikk såvidt plass i en overfylt mage.

– Jeg er utdannet kokk. Jeg gjør alt, men det er kokk jeg er, forteller Henning.

Lidenskapen for gode råvarer og tilberedning merkes på maten. Frokosten morgenen etter, kommer på et lite stettefat. Ferske rundstykker, oster og kjøttpålegg. Bakt egg med bacon, krydret med morgenstemning. Deilig søt croissant som avslutning. Det eneste uvante var at snapsen stod på rekke og rad sammen med morgen juicen. Det var ikke to nordmenn vant med. Ikke at det fristet det så veldig med en Jaeger kl 08.00 på morningen uansett.

Nymindegab kro.

Ytterst mot havet ligger Nymindegab Kro. Den tilbyr 44 rom og små leiligheter.

Kroen er et populært utfartssted sommerstid. Nå på vinteren er det mer stille. To gjestepar og en gruppe konferansegjester markerer slutten på sesongen. Snart stenger kroen for et par uker, før de åpner igjen på selveste nyttårsaften.

Med utsolgte rom og full spisesal går de inn i det nye året før kroen lukkes igjen. Hele Nymindegab bærer preg av å være et sommersted. Bensinstasjonen og matbutikken har vinterstengt. Det er tomme gater. Stiene er fri for forstyrrelser av annet enn et yrende fugleliv.

Kristoffer Vig har ansvaret for salg, markedsføring og resepsjon. Han sjekker oss smilende inn, og småprater. En stor schaeferhund titter vurderende opp på oss.

DSC_0451
VELKOMMEN: I resepsjonen sjekkes du inn på Nymindegap Kro.

– Det er veldig stille nå på denne tiden, men vi velger å ha åpent. Da kan vi ha noen heltidsansatte. På den måten sikrer vi driften i høysesong. Vi kunne hatt sesongarbeidere, men da ville vi ikke vært trygge på at alle kom tilbake hver vår. Nå opplever vi å være en attraktiv arbeidsplass, forteller Kristoffer og legger ut om kroens fortreffeligheter mens vi avtaler tidspunkt for middag og frokost

Kroen har flotte konferansefasiliteter og nydelige naturopplevelser rett utenfor vinduet. Men pass på mørket, i går var det en dame som gikk seg vill når mørket kom litt brått på, sier en smilende Kristoffer.

Rommene er enkle og rene.

IMG_0689
NOSTALGI: I koselige rom med knirkende planker finner du lett roen.

Den gamle delen har knirkende gulv og små sjarmerende skjevheter som vitner om et langt liv. Det er ingen tvil om at maten er i øverste klasse. Ølmarinert og bakt svinebryst er så godt, at ribben julaften herved vurderes byttet ut.

IMG_0707
MATKUNST: Ribba serveres på nye måter.

Da desserten kommer, er vi allerede mette. Godt vi har egen dessertmage.

Først sjokolade, sitronmarengs, fransk makron og is.

IMG_0722
SØTE FRISTELSER: Godt for øyet og godt for magen.

Når du tror at, nå – nå klarer jeg ikke mer, så kommer kokken selv med siste rett. En lakris Pairfait han påstår er sterkt vanedannende. Vi er enig. Så fort sulten var tilbake ville vi bare ha mer.

IMG_0723
LAKRIS: Vanedannende avslutning på måltidet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *