På to hjul i fjellet

I FARTA: Hverdagsaktivitet på fjellet er dobbelt så morsomt som hjemme.

1001 meter over havet finner du Storefjell Resort Hotell. Med et skue utover Golsfjellet som gir selv den mest urbane bygjenger lyst til å bli naturfrelst, er forutsetningene for en god opplevelse på sykkel de beste.

TEKST/FOTO: RITA BØRKE

STOREFJELL: Med et nett av stølsveier, stier og kjerreveier og vanlige grusveier, er vi klare for dagens utfordring. Vi har bestemt oss for å trille løs på 50 kilometer. Kanskje litt vågalt for en sykkelgjenger som ikke akkurat har ligget i hardtrening til Birken, men vi har juksa litt. Med lånte elsykler håper vi på nødvendig drahjelpe opp de bratteste hengene.

UT PÅ TUR: Med kjentmannstips fra Arne Nibstad er det lettere å lage en fin rute.

For en tur det ble.

Med Mjølkevegen som en ”rød tråd” som binder alle sykkelturene sammen, nøt vi 50 kilometer i herlig terreng. Til og med såkalt terrengsykling på smale stier gikk unna i en fei. Gjennom idylliske setergrender og kulturlandskap hentet vi energi og inspirasjon for lang tid fremover. Overalt var det fristende stoppeplasser, bademuligheter og historiske støler som bød på kaffe og kvitkake. Det er nok sykkelveier til å utforske nye stier hver dag i ukesvis. Vår tur gikk Tislefjorden rundt. En tur på ca fem mil rundt Tislefjorden. Underveis stod opplevelsene i kø. Noen kunne vi stoppe for å ta bilde av, som Oset Fjellkyrkje.

FJELLKYRKJE: Selv rundt tusen meter over havet kan du finne åndelig ro i Oset Fjellkyrkje.

Andre opplevelser er kun minner som kan gjenoppleves gang på gang hos deg selv. Som da en ugle titter ned på deg fra et grantre. Et begeistret utbrudd får den til å lette og finne fred lenger inn i skogen.

Et ekorn tripper glad over veien foran deg. Sauene er over alt, og virker ikke spesielt bekymret for to glade syklister som suser mot de.

KAMP: En sykkeltur i fjellheimen byr på flere anledninger til å sykle om kapp med sauer.

Noen av bakkene er veldig bratte. Da trykket vi på elknappen til ”HIGH”. Snakk om å føle seg klar for de verste stigningene i Tour de France, der du suser oppover fjellsidene i 25 kilometer i timen. Syklene er enkle å håndtere. De gir en veldig god sykkelopplevelse for selv litt-under-middels gode syklister. Her kan alle som vet hvordan de skal få en sykkel til å gå fremover, finne ny sykkelglede.

GRÅTT: Gråvær spiller ingen rolle på tur. Gleden over milene som ruller avsted er like stor.

På de nesten fem timene vi var på farten ble det tid til besøk både på støl og landhandleri.

Rognås Støl serverte nydelige sveler og kvitkaker med hjemmelaget solbær og tyttebær syltetøy. Det smakte godt etter noen timer på sykkelsetet.

STØLKJERRING: På Rognås Støl serverte Berit Rognås smakfulle og tradisjonsrik svele og kvitkake med hjemmelaget syltetøy.

På Langestølen landhandleri var det mulighet for å proviantere ytterligere. Litt påfyll av energi før du atter gjøv løs på de siste bakkene opp til Storefjell Resort Hotell for en kort hvil før middag.

Når du kommer inn til middag som består av en buffet med de herligste retter, er du enda lykkeligere over at du har syklet bort så mange kalorier.

DELIKATESSER: Etter å ha forbrent en mengde kalorier på sykkeltur smaker middagen på Storefjell resort helt fortreffelig.

FAKTA OM STOREFJELL RESORT OG HOTEL

 • Storefjell Sæterhotell ble bygd av Gunhild og Knut Nibstad i 1930
 • I 1956 overtok Gerd og Andres Nibstad driften av hotellet
 • I dag er det brødrene Knut, Hans, Lars og Arne som driver hotellet
 • 300 rom
 • Svømmebasseng, vannsklie, badstuer og spa
 • Ulike vinteraktiviteter som alpint, langrenn og aking
 • Ulike sommeraktiviteter som utleie av sykkel, riding, fjellturer og fiske

FAKTA OM MJØLKERUTA

 • En tur på ca. 250 kilometer som går i vakkert fjell- og seterlandskap fra Vinstra til Gol.
 • Skiltet i begge retninger fra Ruten Fjellstue i Espedalen gjennom Valdres til Storefjell Resort på Golsfjellet.
 • Mjølkevegen er kåret til en av Norges flotteste turer på sykkel.
 • Store deler av ruta inngår i nasjonal sykkelrute nr. 5.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *