I mer enn 150 år har det vært drevet gjestgiveri der Gloppen Hotell ligger i dag. Når du åpner ett av rommene i den gamle delen, går du inn i historien.

TEKST/FOTO: RUNE PEDERSEN/RITA BONDESON BØRKE
GLOPPEN: Med blondegardiner, mønstret tapet fra svunne tider, og en lyskrone med herskapelig preg, innbyr rommet til en tidsreise 100 år tilbake i tid. Tilbake til den tiden hvor ingen hadde tenkt på mobiltelefon.

En hvil i de restaurerte stolene med brokade og stopping får tankene til å fly. Tilbake til den tiden da engelske overklassefiskere besøkte hotellet og bidro med engelsk kultur til den tradisjonelle vestlandsbygda i Sogn og Fjordane.
Som en arkitektonisk perle i datidens populære sveitserstil, ligger hotellet rett ved sjøsiden.
Siden er hotellet påbyd i tre omganger, og bærer således tre historiske perioder i sin fasade. I den nye fløyen er det ikke historie som preger rommene, men den nordiske stilen.
Unikt personale
Preben Moen (27) ble tidenes yngste hotelleder da han overtok som hotellvert etter farens død i 2013. Faren hadde lenge satset på lokalmat, og et ønske om å tilby ekte og autentiske måltider.

Hotelldirektør Preben Moen har videreført satsingen på smakfull og lokal mat.
Han har hatt avgjørende kompetanse og hjelp i hotellsjef Terese Honningsvåg Kirkhorn (33) og kjøkkensjef Bodil Fjellestad Eikrem (36). Bodil har utgitt egen kokebok og er kåret til Årets Bondelagskokk.
Sammen med en dedikert stab har de brakt matopplevelsene til nye høyder. Bare hjortemiddagen gjør besøket på Gloppen Hotell verdt reisen.

Flere priser
Maten har resultert i flere priser. Her satses det heller på eget produksjonslokale for å ta imot hele dyr, enn boblebad og andre spa-fasiliteter.
Det skal du som gjest være glad for. Det betyr at hjorten du spiser kommer fra skogsområdet på andre siden av parkeringsplassen.
Pinnekjøttet henger allerede i stabburet for å bli klart til julebordene som er like rundt hjørnet. Til kaffen serveres det bringebærlikør hvor råvarene er plukket i buskene rett over sundet.

Med over tyve lokale råvareleverandører er maten kortreist. Det meste er faktisk ureist, og leverandørens adresser er lokale.
Stisykling til toppen av Gloppen
Med en klar målsetting om å nå toppen av Haugsvarden på sykkel denne regnfulle dagen i oktober, trillet vi ut av hotellet på leide og sporty offroadsykler. Vi hadde kledd oss etter mottoet; det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær.

Etter 20 minutter oppover i øsende pøsende regnvær innser vi at Haugsvarden ble litt for ambisiøst i denne runden.
Vi satte et nytt mål, Trivselsskogen. Og trivsel ble det i regnværet. For hva er vel bedre enn å oppsøke fossefall i regnvær?

Vi syklet så langt vi kom oppover kjerreveier og stier, før vi satte fra oss syklene. Til beins på sherpabygde steintrinn og bratte heng, nådde vi toppen og fikk en rå og usminket naturopplevelse.
Holevikfossen buldret høylydt, og viste sine mektige krefter nedover fjellsiden. Ikke rart at superlativene haglet fra turistene.
Det er også mulig å bli med erfarne guider på tur gjennom Gloppen Aktiv. Med gode sykkelturer får man både ekstraordinære og autentiske naturopplevelser, og ikke minst bygget opp ny appetitt til den fantastiske maten.

Neste gang blir det kurs i stisykling og fullført mål om toppen av Haugsvarden. Garantert. Området rundt Gloppen Hotell har noe for enhver smak.
Har dere nyttårsåpent?